Quiltramen - De geschiedenis van quiltramen

Quiltramen - De geschiedenis van quiltramen

Het samenweven van stoffen voor dikkere lakens, of het nu gaat om vloerkleden, dekens of wandtapijten, is een praktijk die eeuwen overspant en geen specifiek beginpunt heeft. Naarmate de technologie vorderde van eenvoudige draad en naalden, maakte de massaproductie van textiel een veel groter bereik van handel en ontwerp mogelijk. Het aan elkaar naaien van stukjes stof bespaarde geld en leverde ingewikkelde ontwerppatronen op die praktische en esthetische waarden opleverden. Het quiltframe maakte de ware "kunst" van het quilten populair; enthousiastelingen voorzien van een eenvoudig apparaat dat uren aan handwerk verminderde en een nieuw medium voor ontwerp en communicatie introduceerde.

De vroege Amerika's hadden weinig ruimte voor quiltramen in kleine huizen of hutten en het meeste brei- of naaiwerk moest moeizaam met de hand worden gedaan. Pas tijdens de industriële revolutie van de 19e eeuw kregen naaisters de mogelijkheid om quiltramen te textielframes kopen gebruiken om de werkdruk te verminderen. Toen grotere textielbedrijven die dekbedden, lakens en dekens te koop maakten, de efficiëntie van het model realiseerden, leverden ontwerpers en machinewinkels op hun beurt de textielbedrijven de benodigde apparatuur. Uiteindelijk werd dit quiltframe op kleinere schaal ontworpen om in een enkele kamer van iemands huis te passen in plaats van op een grote fabrieksvloer.

Rond dezelfde tijd verminderde de uitvinding van de katoenjenever de noodzaak om katoen schoon te plukken van onzuiverheden, een tijd- en arbeidsintensieve praktijk. Als zodanig zou de winst van het verbouwen van katoen kunnen verdrievoudigen of verviervoudigen met het verwijderen van de reinigingsstap. De marktprijs voor stof daalde tot extreme dieptepunten. Als gevolg hiervan explodeerde de populariteit van quilten toen mensen niet alleen begonnen met het naaien van het materiaal voor zichzelf, maar ook aanmoedigden en deelnamen aan de "quilting bee" -wedstrijd. Door quiltramen kon een hele stad zich bij deze bijen aansluiten, en tientallen of zelfs honderden ontwerpen konden worden getoond, zodat iedereen ze kon zien, beoordelen of zelfs kopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *